Semoga Terhibur

Oct 29, 2014

Resepi Gulai Ketam Cili Api

 
 
Ingredients
  • 1 biji kelapa parut(santan)
  • 5 ekor ketam(belah dua)
  • 5 biji cili padi (kisar)
  • 1biji bwg besar,3 ulas bwg putih,1 inci halia,kunyit hidup(kisar)
  • daun kunyit,serai(diketuk)
  • garam,serbuk perasa,sedikit gula
  • nenas/tomato
Instructions
  1. Masukkan santan,daun kunyit&serai
  2. Biar santan mendidih;tambahkn garam,serbuk perasa&sedikit gula..kemudian masukkan ketam..biar hingga ketam masak apabila kulit ketam sudah berwarna merah.
  3. Masukkan tomato dan tutup api..Siap utk dihidang..makan bersama nasi putih panas
  4. Tumis bahan2 yang telah dikisar,sehingga kekuningan dan naik bau.

No comments:

Post a Comment