Oct 30, 2014
Oct 29, 2014
Resepi Nasi Goreng Kampung
SMS TOPUP SERVER
Ingredients
- 1mgkuk kcik =Nasi sejuk@nsi semalam *2ulas bwg merah kcik *2ulas bwg putih *Ikan bilis *cili padi ikut suka la *sedikit belacan *sayur kangkung amek daun jek *1bji telor Garam Serbuk ikn bilis
Instructions
- Tumbuk smue bhn btanda* kemudian pns kn minyk sedikit tumis bhn * mskan telor gaul rata smpi garing..msk garam secukup rse msk serbuk ikn bilis cket jgn byk sgt nti masin..baru msk kangkung gaul hingga rata..kemudian msk nsi dn gaul lagi..tadaa..siap boleh la tabur ngn ikn bilis goreng n. Sambal belacan..sedap hingga menjilat jari..
Resepi Gulai Ketam Cili Api
Ingredients
- 1 biji kelapa parut(santan)
- 5 ekor ketam(belah dua)
- 5 biji cili padi (kisar)
- 1biji bwg besar,3 ulas bwg putih,1 inci halia,kunyit hidup(kisar)
- daun kunyit,serai(diketuk)
- garam,serbuk perasa,sedikit gula
- nenas/tomato
Instructions
- Masukkan santan,daun kunyit&serai
- Biar santan mendidih;tambahkn garam,serbuk perasa&sedikit gula..kemudian masukkan ketam..biar hingga ketam masak apabila kulit ketam sudah berwarna merah.
- Masukkan tomato dan tutup api..Siap utk dihidang..makan bersama nasi putih panas
- Tumis bahan2 yang telah dikisar,sehingga kekuningan dan naik bau.
Pecal mangga Terengganu
Jom masak!! -Huraian Resipi
BAHAN-BAHAN
– 3 biji mangga hampir masak dikupas dan disagat halus
– 3 ekor ikan selayang/sardin dipanggang – diambil isi
– 4 biji bawang merah
– seulas bawang putih
– 1 sudu besar lada hitam
– 1/2 cawan santan pekat – perahan kelapa menggunakan air suam
– gula dan garam secukup rasa
CARA-CARA
1. Lada hitam, bawang merah, bawang putih ditumbuk. Setelah lumat masukkan isi ikan.
2. Masukkan mangga yang telah disagat ke dalam satu bekas, kemudian masukkan semua bahan tumbuk dan digaul.
3. Masukkan santan dan digaul mesra.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Sedia untuk dihidangkan.
Menu sesuai untuk terus dimakan dan tak sesuai disimpan terlalu lama kerana bersantan.
Subscribe to:
Posts (Atom)